Stavba domu

Důvody pro všestranné využití cihly 1. díl

Pálená cihla patří mezi nejpoužívanější stavební materiály. Jsou mimořádně všestranné a lze je použít pro různé účely. Přestože jsme zvyklí vidět je především na stěnách, fasádách či plotech, zde využití cihly ani zdaleka nekončí.

Tajemství skryté v detailu

+ Odolnost a trvanlivost cihel. Keramické stavební materiály překračují životnost více než 150 let. Díky ověřenému způsobu výroby jsou pálené cihly mimoriadně pevné, robustní a rozměrově stabilní. Tyto charakteristické vlastnosti získává keramický střep výpalem, který probíhá při teplotě více než 1000 °C. Vysoká teplota výpalu zajišťuje také výbornou odolnost cihly a vysokou hodnotu pevnosti v tlaku. Tyto dva faktory jsou klíčové pro dosažení bezpečné a stabilní stavby s dlouhou životností.

Důvodem, proč zůstávají vlastnosti keramické cihly stabilní, je, že cihla odchází z výroby v dokonale suchém stavu. Přítomnost ohně při výrobě pálené cihly se postará o její další vynikající vlastnost-nehořlavost materiálu, která je kategorizována jako třída A1 – nehořlavá. Protipožární vlastnosti cihlové zdi chrání před šířením ohně do jiných místností nebo sousedních budov. V případě požáru se z cihly zároveň neuvolňují toxické plyny, které jsou prítomny v chemicky ošetřených stavebních materiálech.

+ Šetrnost k životnímu prostředí i k peněžence. Cihla je materiál s dlouhým životním cyklem, výjimečnou energetickou účinností, tvoří pouze minimum odpadu a je recyklovatelná. Potenciál opětovného použití cihel je až 95 %. Staré použité cihly tak lze vícenásobně využít a je tak velmi šetrná k životnímu prostředí. Těžba cihlářské hlíny, ze které se cihla vyrábí výrazně nezasahuje do okolní krajiny. Hlína se většinou těží v těsné blízkosti cihelen, takže přepravní vzdálenosti jsou krátké a ovzduší není zatěžováno zbytečnými emisemi. Pálené cihly se vyrábějí z přírodních materiálů, neobsahují žádné chemické přísady a neuvolňují do prostředí žádné zdraví škodlivé látky. Pálené cihly jsou premianty i v oblasti minimalizace odpadu. Již v samotném procesu jejich výroby nevzniká žádný odpad a nedochází ani k produkci odpadních vod. Cihly, které neprojdou kontrolou kvality se rozemelou a opětovně se použijí jako přísada do receptury na výrobu cihlářských prvků.

+ Bezpečnost a komfort pálených cihel. Jelikož se cihla vyrábí z přírodních materiálů, je naprosto bezpečná pro všechny, kteří s ní přijdou do kontaktu při výrobě, manipulaci i po zabudování. Moderní cihlové zdivo má díky vlastnostem páleného cihlářského střepu schopnost akumulovat teplo a zajistit tepelnou pohodu bez náhlých teplotních výkyvů po celý rok. Cihla brání rychlému vychladnutí nebo naopak přehřátí vnitřních prostor.

Kvalitu klimatu v interiéru ovlivňuje také obsah vodní páry ve vzduchu a teplota vnitřních povrchů. Pokud jsou v optimálním poměru, nebude docházet ke vzniku nebezpečných plísní, které by mohly ohrozit zdraví obyvatel. Pórovitá struktura cihly umožňuje difúzi vodních par, díky čemuž dokonale reguluje vlhkost vnitřního prostředí. V neposlední řadě cihla účinně chrání před hlukem, který v současnosti patří k nejrozšířenějším škodlivinám, které ohrožují zdraví obyvatelstva.

+ Stálobarevnost a bezúdržbovost. Cihly si zachovávají stálobarevnost, i proto jsou oblíbené a mají široké možnosti uplatnění. Barevný odstín vydrží dlouhá léta a bez potřeby údržby. Během let se cihla nerozbije, nerozloží a ani nevyžaduje namalování. Nebude ani vyžírána termiti či jiným hmyzem. Cihla prostě nevyžaduje žádná placená údržba. 

+ Cihly nejen pro obvodové stěny. Cihlaza své jedinečné vlastnosti, jako je pevnost, trvanlivost, rozměrová stálost či odolnost vůči ohni a povětrnostním vlivům vděčí zejména staletími ověřenému výrobnímu procesu a svému složení. Její využití nekončí ale pouze u obvodových zdí rodinných domů. Její všestrannost je viditelná všude kolem nás.

Méně využívané příklady využití

+ Zahradní zděný altán. Zděná konstrukce altánů se využívá pro stavby s větším půdorysem, přičemž obvykle vyžaduje stavební povolení. Uplatnění si altán z cihly najde zejména na větším pozemku a je určen pro větší počet lidí. Jeho výhodou je flexibilita půdorysu, který můžete navrhnout přesně podle vašich představ a potřeb. Pokud toužíte po zděném altánku, myslete na to, že bude zapotřebí stabilní základ. Zděná konstrukce vyžaduje základové pásy, minimálně v místech, kde plánujete mít vyzděné stěny. Základové pásy musí být realizovány do nezamrzající hloubky. Zděné altány mají dlouhou životnost a jsou bezúdržbové. Díky akumulačním vlastnostem cihly se v cihlové stavbě udrží příjemná teplota i během horkých letních dnů. Ke zdění altánů můžete použít nové, ale i staré pálené cihly.

+ Cihlové dlažby. Cihlová dlažba je typ podlahové krytiny, který je známý svou dlouhotrvající odolností, k jejímž pozitivním vlastnostem patří i stálobarevnost, odolnost vůči mrazu a povětrnostním podmínkám. K jejím hlavním přednostem ovšem patří odolnost proti většině chemikálií a enormní pevnost v tlaku. Proto se cihlová dlažba hodí rovněž na velmi namáhané plochy, jako jsou parkoviště, příjezdové cesty, silniční komunikace a různé typy teras. Mnoho možností ztvárnění nabízí i ve veřejném sektoru – například na trzích, náměstích, stezkách, cyklistických trasách.

-jik-

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*